Uiteraard wordt er met u doorgenomen hoe u het beste uw permanente make up kunt verzorgen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis waarin u alles nog eens na kunt lezen en hier kunt u deze formulieren ook nog eens nalezen.

Na het zetten van permanente make up

Nu moet u er uiterst goed voor zorgen, zodat uw Permanent Make up zo lang als mogelijk mooi blijft. Daarom verzoeken wij u de onderstaande nazorginstructie zorgvuldig te lezen en na te leven.

Geef het de tijd om te genezen

Een pas aangebrachte cosmetische Tatoeage of Permanent Make up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren of pigmenteren is ontstaan, heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ongeveer 1 week genezen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de Permanent Make up absoluut belangrijk en noodzakelijk.

Nazorgvoorschriften

Direct na het aanbrengen van de Permanente Make up dient u de wond als volgt te behandelen:

 • Raak de Permanente Make up zo min mogelijk aan met uw handen of andere voorwerpen.
 • U dient de Permanente Make up 7-10 dagen absoluut vrij te houden van alle contact met (chloor)water, shampoo, zeep, (cosmetische) reinigingsmiddelen, scrub, (zuur)peelings, alcohol, wondspray, betadine/sterilon/jodium, zon/zonnebank en make-up. Indien u dit niet doet zal het pigment uit uw huid gespoeld worden waardoor de Permanente Make up beschadigd wordt.
 • Dek de Permanente Make up niet af met pleisters of verband.
 • Gebruik gedurende 7-10 dagen geen cosmetica, crèmes of make-up op de Permanente Make up ivm mogelijke ontstekingen.
 • U mag gedurende 7-10 dagen niet sporten, omdat inspanning de poriën opent en zweet het pigment uit de wond kan spoelen.
 • U mag gedurende tenminste 4 weken niet zwemmen of gebruik maken van zonnebank of sauna. Ook na de genezing zal u altijd uw Permanente Make up moeten beschermen met een hoge
 • beschermingsfactor tegen straling van zon of zonnebank.
 • U mag niet aan de korstjes trekken of krabben. Als u jeuk heeft duwt u met een schoon wattenstaafje even op de Permanente Make up tot de jeuk weg is.
 • 4 uur na de behandeling geen alcohol nuttigen.
 • GEEN korstjes afkrabben.
 • Geen crèmes met fruitzuren en vitamine A gebruiken op de gepigmenteerde huid. Geen chemische peeling gedurende 6 maanden na de permanente make up.
 • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pus, kleurverandering van de wond of pijn altijd contact op met uw huisarts en uw Permanente Make up specialist.

Als uw huid toch gezwollen, erg gespannen en pijnlijk aanvoelt mag u een klein beetje van de vaseline gebruiken die u is overhandigd. In principe liever niet en zeker niet gedurende meerdere dagen achtereen omdat het pigment uit de Permanente Make up in de vaseline zal trekken. Dit laatste is niet de bedoeling, want het pigment moet juist in de huid blijven. Eventuele zwelling of een gespannen huid verdwijnt overigens vanzelf binnen 1-2 dagen.

Het kan fijn zijn om de huid wat te koelen met koud water/ijs in een schoon plastic zakje. Met een tissue tussen de huid en het zakje zodat de huid niet nat wordt.

Als uw Permanente Make up specialist van Skins Only Hellevoetsluis constateert dat u de bovenstaande voorzorgsmaatregelen niet of niet goed heeft opgevolgd, vervalt de kosteloze nabehandeling.

Download het Nazorg formulier