Een mooie huid? Kies voor een peeling

Als je last hebt van acne of andere huidproblemen, besteed je waarschijnlijk behoorlijk wat tijd aan het verbeteren van je huid. Misschien probeer je vaak nieuwe middeltjes of trucjes die je ergens tegenkomt of hoop je op een wondermiddel dat je eens en voor altijd van je klachten afhelpt. Helaas bestaan wondermiddelen niet. Een mooie huid komt altijd weer terug op dat ene basisprincipe: een goede reiniging. Peelings helpen daarbij.

Meerdere huidlagen

Wist je dat je huid uit meerdere lagen bestaat? De opperhuid is als het ware de buitenmuur van de huid, het beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het bestaat uit de hoornlaag en slijmlaag die samen zorgen voor een stevige, soepele huid waarin nieuwe cellen worden aangemaakt. De lederhuid verzorgt het transport van bouwstoffen en afvalstoffen. Het bestaat uit bindweefsel, zenuwen en talgklieren die de huid vettig houden en beschermen tegen uitdroging. Het onderhuids bindweefsel is het fundament van de huid, en bestaat vooral uit vet en bloedvaten.

Goede exfoliatie

In ieder van deze huidlagen kunnen bepaalde huidproblemen ontstaan. Wanneer de lederhuid te veel talg produceert, kun je last krijgen van acne. De droge huid houdt juist meer dode huidcellen vast in de opperhuid waardoor de huid doffer oogt en minder goed werkstoffen kan vasthouden. De mooie middeltjes die je tegen veroudering gebruikt, kunnen zo niet goed doordringen in de diepere huidlagen. Goede exfoliatie is dan erg belangrijk.

Effectief en veilig

Exfoliatie klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het houdt in dat je middels een bepaalde stof de bovenste, dode huidlaag verwijdert. Een zeer effectieve maar veilige manier om dat te doen, is aan de hand van een peeling. Een peeling bevat bepaalde natuurlijke chemische stoffen die dode huidcellen van de huid doen verdwijnen, en tegelijkertijd de huid stimuleren weer nieuwe cellen aan te maken wat de huid verstevigt. Doordat de peeling de poriën ontstopt, kunnen oneffenheden daarnaast verminderen.

Goede naverzorging

Nadat je huid ‘gepeeld’ is, vormt het een prachtig blank canvas om verzorgende en verbeterende ingrediënten op aan te brengen. Veelal brengt de huidspecialist daarom na de peeling specifieke werkstoffen aan waar jouw huid baat bij heeft. Wel is het belangrijk te weten dat wanneer de huid geëxfolieerd is, deze ook wat gevoeliger is voor bijvoorbeeld zonlicht. Nu is goede bescherming altijd belangrijk, maar zeker na een peeling is het slim om de huid goed te beschermen middels een SPF.

Tip voor thuis

Een peeling is een goede ondersteuning van de droge, vette of rijpere huid. Je kunt dus overwegen om ook thuis te gaan exfoliëren. Je kunt natuurlijk een bepaald type peeling gebruiken, bijvoorbeeld het type dat je huidspecialist je aanraadt, of kiezen voor een scrub. Het risico bij scrubs is echter dat je al snel te ruw met de huid omspringt. Onthoud daarnaast: less is more. Twee á drie keer per week exfoliëren is doorgaans meer dan genoeg, en zeker bij de gevoelige huid is het opbouwen belangrijk.

Huidproblemen te lijf

Wil jij ook jouw huidproblemen te lijf gaan middels een peeling? Bij Huidinstituut Skins Only kun je terecht voor peelings van Babor, maar ook andere huidbehandelingen en verzorgingstips behoren tot de mogelijkheden. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op!

 

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.