Jouw huid geen ondergeschoven kindje meer

 

Waar denk je aan wanneer je het woord ‘huidverbetering’ leest? Grote kans dat je gedachten onmiddellijk gaan in de richting van crèmes, intensieve behandelingen, peelings en andere producten. Natuurlijk is aandacht voor de huid op die manier nuttig en belangrijk. Maar toch is het een te beperkte blik op huidverbetering. Immers: als je een boek schrijft, begin je ook niet bij het ontwerpen van de kaft. Echte huidverbetering valt of staat bij een goede verzorging van binnenuit.

Oppervlakkig effect

Veel van de producten die we gebruiken om onze huid mooi te maken, hebben slechts een oppervlakkig effect. Maar het is belangrijk je bewust te zijn dat onze huid meer is dan alleen het bovenste, zichtbare laagje. De huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bind- en vetweefsel. Iedere laag heeft zijn eigen vorm en functie, en in iedere laag kan ook iets misgaan met huidklachten tot gevolg.

Opbouw van de huid

De opperhuid is de bovenste huidlaag en dient vooral als bescherming tegen invloeden van buitenaf. Deze huid vernieuwt continu en bestaat voornamelijk  uit hoorncellen en vetten (lipiden). De producten die je gebruikt, hebben vooral effect op dit huiddeel. De lederhuid is een stevige constructie van bindweefsel. Hierin worden afvalstoffen afgevoerd, bevinden zich de zenuwen en bloedvaten en vind je collageen en hyaluronzuur. Deze laag zorgt voor de voeding van de opperhuid en stevigheid. Wanneer deze laag niet verzorgd wordt, kan de huid verslappen, doffer ogen en is de huid minder veerkrachtig. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet, bindweefsel en bloedvaten en is de scheidslijn tussen huid en spieren en pezen. Het functioneert daarmee vooral als bescherm- en isolatielaag.

 

Een ondergeschoven kindje

De huidlagen zijn een gezamenlijk een ingenieus orgaan. Dat orgaan functioneert doordat het voedingsstoffen uit ons voedsel haalt. Helaas worden deze voedingsstoffen eerst verdeeld onder de vitale organen als hart, darmen en lever. Pas als laatste is de huid aan de beurt. En wanneer onze voeding dan per ongeluk nog wel eens tekortschiet in de hoeveelheid vitaminen en mineralen, blijft de huid constant het ondergeschoven kindje. Zo komt de huid niet aan herstel en verbetering toe, omdat er simpelweg niet voldoende bouwstoffen voor beschikbaar zijn. Dan kun je zoveel smeren als je wilt, maar zal dit helaas niet het gewenste effect sorteren.

 

Échte huidverbetering

Wil je toewerken naar échte huidverbetering, dan gaat goede voeding en verzorging hand in hand. Maar het lukt nu eenmaal niet altijd om alle vitamines, mineralen en eiwitten uit ons dieet te halen. Daarom zijn nutraceuticals ontwikkeld. Nutraceuticals is een term om een bepaalde categorie aan voedingssupplementen te omschrijven die een positieve werking hebben op de gezondheid. Zo zijn er supplementen die gericht kunnen worden ingezet voor ondersteuning van het huidorgaan, zodat de huid de bouwstoffen krijgt die het verdient en nodig heeft.

 

Elke ochtend

Ben jij benieuwd wat jij voor je huid kunt doen? Bij Huidinstituut Skins Only adviseren we je graag over het juiste gebruik van supplementen, ook eventueel in combinatie met bepaalde producten en behandelingen. Onze specialisten zetten jou op één, zodat je weer kunt stralen. We pakken samen jouw huidproblemen aan, en dat zie je elke ochtend terug wanneer je in de spiegel kijkt!

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.