Last van een winterdip of vermoeidheid? Vitamine D nodig!

De wintermaanden komen er aan. Dit betekend naast het gure weer ook een vitamine D tekort. Veel mensen hebben in het najaar last van vermoeidheid of zitten niet lekker in hun vel. Sommigen zelfs zo erg dat ze er dagelijks last van hebben. Wilt u ook een winterdip voorkomen?

Vitamine D is een vitamine waar we de laatste tijd steeds meer over horen en lezen hoe belangrijk deze eigenlijk is.

Waar zorgt Vitamine D voor?

  • Ondersteunt je immuniteit (helpt bacteriën onschadelijk te maken)
  • Houdt spieren in goede conditie
  • Is belangrijk bij de groei van botten en gebit dankzij de verhoogde de opname van Calcium en Fosfor
  • Verhoogt je algehele gezondheid en welzijn (winterdip voorkomen , vermoeidheid, prikkelbaarheid)
  • Bevordert de aanmaak van serotonine (een stofje dat goed is voor je geheugen en je stemming)
  • Essentieel voor iedereen

Hoe maken we vitamine D aan?

De grootste bron van vitamine D in ons lichaam wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-stralen (zonlicht), goed voor zo’n 80%. Voedselbronnen van vitamine D zijn vette vissoorten, zoals zalm, makreel en haring. Maar ook in kaas, roomboter, paddenstoelen, visolie en eieren zit vitamine D en zorgt voor de resterende 10 à 20%.

Door onvoldoende direct zonlicht (angst voor huidkanker, gebruik van crèmes met zonnefilters en het dragen van beschermende kleding), is een groot deel van de wereldbevolking heeft Vitamine D tekort.

 Wat gebeurt er bij een tekort?

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking, botpijn, zwakke spieren en kan een belangrijk rol spelen bij o.a. hart- en vaatziekten, psoriasis, suikerziekte en depressie. Maar ook een verstoorde slaap, bloedend tandvlees, angstaanvallen, depressie, hyperventileren en hartklopping worden vaak genoemd als klachten bij een tekort aan vitamine D.

Het tekort is helaas niet volledig te compenseren met goede voeding. Daarom is het verstandig om elke dag extra vitamine D in te nemen in de vorm van supplementen of druppeltjes.

Let op!

Omdat vitamine D in vet oplosbaar is wordt het erg slecht in het lichaam opgenomen als het bv in tabletvorm is. Daarom maak ik gebruik van een vitamine D in olie opgelost zodat deze snel en goed wordt opgenomen in het lichaam, zelfs bij mensen met spijsverteringsproblemen.

Inhoud 50 ml met druppelteller ( goed voor ongeveer 10 maanden onderhoudsdosering van 5 druppels per dag)

Phytocure Vitamine D3 € 19,95

 

 

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.