Wist je dat Vitamine D tekort vele klachten kan veroorzaken?

Je dagen moe, lusteloos of uitgeput voelen. Het kan diverse oorzaken hebben. Vaak worden er door artsen verkeerde diagnoses gesteld. Volgens Prof. Dr. Spitz heeft 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat: slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen. Vitamine D-tekort kan naast vermoeidheid nog tot veel meer klachten zoals een depressie leiden.

Vitamine D wordt ook wel ‘zon vitamine‘ genoemd, omdat je lichaam met hulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding te halen, zodat het in je lichaam kan worden opgenomen. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten wordt vaak pas na jaren zichtbaar.

Vitamine D helpt elke dag, zomer en winter, de botten sterk te houden. Het verhoogt namelijk de opname van kalk in de botten. Maar ook bij het behoud van een sterk gebit, de werking van de spieren en ondersteuning van het afweersysteem speelt Vitamine D een grote rol.

Alleen in de zomermaanden maak je zelf genoeg Vitamine D aan, echter dan is een onderhoudstherapie van 5 druppels per dag nog steeds raadzaam;

LET OP: de adviesdosering tijdens de winterperiode is volgens de laatste inzichten verhoogd naar 10 druppels per dag.

Het is voor ieder huishouden een must dat er nu Vitamine D op het aanrecht staat.

Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (waarschijnlijk) met een vitamine D tekort te maken hebben:

  • (winter)depressie, schizofrenie
  • kanker
  • hart en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk)
  • chronische vermoeidheid, CVS
  • gewrichtspijnen, fibromyalgie
  • auto immuunziekten als MS, diabetes type 1 (en ook 2)
  • migraine
  • lage rugpijn
  • POS

HSP kunnen ten opzichte van een ‘niet HSP’ sneller op een vitamine D tekort reageren en klachten intenser ervaren. Wetenschappers zijn het er nog niet over eens of een vitamine D gebrek de oorzaak of het gevolg van een ziekte is.

De preventieve werking van vitamine D

Vitamine D heeft verder positieve eigenschappen op bijna alle organen in je lichaam. Vitamine D is ook belangrijk bij de celgroei en celdeling, denk maar aan het immuunsysteem. Vitamine D kan volgens Prof. Dr. Spitz (vitamine D expert, nucleair geneeskundige)  veel ziekten voorkomen of klachten verminderen.

Let op!

Omdat vitamine D in vet oplosbaar is wordt het erg slecht in het lichaam opgenomen als het bv in tabletvorm is. Daarom maak ik gebruik van een vitamine D in olie opgelost zodat deze snel en goed wordt opgenomen in het lichaam, zelfs bij mensen met spijsverteringsproblemen.

Inhoud 50 ml met druppelteller ( goed voor ongeveer 6 maanden onderhoudsdosering van 10 druppels per dag)

Phytocure Vitamine D3 € 19,95

 

 

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.