Hoe houd je de huid gezond?

Een gezonde huid willen we allemaal. Maar wist u dat je de huid gezond kunt houden door middel van de juiste voedingstoffen? Je kunt veel doen met gezichtsbehandelingen en huidverzorgingsproducten en ook bepaalde problemen oplossen maar voeding is een zeer belangrijke sleutel tot een gezonde huid.

Voeding: welke is gezond en welke ongezond voor de huid?

Onlangs is dit onderzoek uitgevoerd in het wetenschappelijk tijdschrift: “The Journal of the American Collega of Nutrition” waarbij de invloed van bepaalde voedingsmiddelen op de huid is onderzocht. Hoe meer in de plus des te krachtiger het voedingsmiddel huidveroudering bevordert. Hoe meer in de min des te krachtiger het voedingsmiddel huidveroudering afremt. Het onderstaande plaatje heb ik ook uit dat onderzoek.

Welke voeding is ongezond voor je huid?

Voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen. Dit zijn bijvoorbeeld: veelvuldig gebruik van rood vlees, suiker en melk . Ontstekingen kunnen oa eczeem, darmklachten, acné, reumatische klachten veroorzaken. (en nog veel meer welvaartsziektes)

Beste voeding voor een mooie huid?

Niet schrikken maar vetten (gezonde vetten) hebben de grootste positieve invloed op je huid. En dat moet je denken aan olijfolie, omega-3 vetzuren of vetten in avocado’s. In het bijzonder is Olijfolie zeer heilzaam voor een gezonde huid. Hoe zit dat dan? Het blijkt dat er in olijfolie een stofje zit, Hydroxytyrosol genaamd, dat wonderen voor de huid verricht. Zo blijk uit dit onderzoek dat dit stofje in staat is om vele verschillende typen ontstekingen af te remmen. (Voor de mensen die het fijne ervan willen weten: het vermindert de volgende ontstekingsmarkers: CRp, Cpx-2 en TNF-alfa) Vooral TNF-alfa staat aan de basis van heel veel welvaartsziektes.

Naast al deze voordelen is dit stofje ook remmend tegen huidschade onder invloed van UVA- zonlicht volgens dit onderzoek. Vooral de UVA-stralen zorgen ervoor dat de huid zijn elasticiteit verliest. (UV-Aging, UV-Burning)

Suiker is de ultieme vijand van je huid

Collageen is een belangrijk onderdeel van je huid, deze zorgt namelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. In het lichaam zorgt suiker ervoor dat eiwitten aan elkaar plakken. Collageen bestaat ook uit eiwitten. Het collageen in je huid bestaat uit een aantal lagen die als het ware op elkaar zijn gestapeld. Suiker is van nature plakkerig en zorgt er dus voor dat de collageeneiwitten aan elkaar gaan plakken.

Als al die lagen aan elkaar gaan plakken, wordt het één stevige laag. Hierdoor verliest je huid zijn elasticiteit en veroudert de huid sneller. Dit proces wordt in de medische literatuur ook wel glycatie genoemd en is hieronder weergegeven. Dus al je denkt hoe krijg ik een gezonde huid, is suiker weglaten een grote stap in de juiste richting.

 

 

Huidschade door vrije radicalen

Vrije radicalen kun je zien als uiterst agressieve deeltjes die weefsels en cellen instabiel maken. Een gevolg op de huid bijvoorbeeld is dat de cellen tot op DNA niveau beschadigd raken en muteren. Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een verhoogde vrije radicalen druk. Dat is ook de reden dat een overmatige blootstelling aan zonlicht de huid snel veroudert. Maar niet alleen zonlicht(!) zorgt voor een verhoogde vrije radicalendruk. Ook veel bewerkte voeding, stress, luchtvervuiling en hoe kan het ook roken.

Het effect van vrije radicalen op het lichaam kun je gedeeltelijk neutraliseren door het eten van voeding waar veel anti-oxidanten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, broccoli, pure chocolade of groene thee.

welke voedingsstoffen zorgen voor een mooie huid

Vitamine A
Het is niet voor niets dat retinol (vitamine a ) in veel huidcrèmes zit verwerkt. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine merk je dit aan een droge huid. Hoe komt dat? Een eigenschap van vitamine A is dat het de talgklieren stimuleert tot het afgeven van talg. Talg kun je zien als een huidvet dat dient als huidsmeer. Hoe minder talg hoe droger de huid.

Vitamine A zorgt ook voor de aanmaak van groeifactoren die helpen bij huidherstel en celdeling stimuleren. Als je droge ellebogen hebt is dit een van de eerste tekenen van een vitamine A tekort.
Omega 3 en gammalinoleenzuur
Meervoudigde onverzadigde vetzuren als omega 3 of gammalinoleenzuur houden de huid soepel en zorgen ervoor dat de celmembranen gezond blijven. Op deze manier kunnen de juiste voeidngsstoffen beter in de cel komen.

Bij ontstekingsgerelateerde huidklachten raad ik vaak gammalinoleenzuur aan. Gammalinoleenzuur is van belang is voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die o.a. de ontstekingsgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van histamine bij jeuk. Door een tekort aan dit vetzuur heeft het lichaam als het ware minder grip op deze ontstekingen die weer voor huidklachten kunnen zorgen. Tip: teunisbloemolie bevat grote hoeveelheden van dit vetzuur en is ook heel goed in te zetten bij eczeem.

Hoe krijg ik een gezonde huid? Zorg voor gezonde darmen en lever

Wat we vooral niet moeten vergeten is de een één op één relatie tussen de huid en de darmen en lever. Dat is ook de reden waarom ontstekingsgerelateerde huidklachten (denk aan eczeem) hun oorsprong in de darmen vinden. Een doffe huid is vaak terug te voeren op de lever die niet goed werkt. Als de lever overbelast is zal hij uiteindelijk een deel van de afvalstoffen via de huid afvoeren. Het gevolg is een doffe en grauwe huid.

Wanneer de darmen en de lever goed werken zal je ook zien dat je huid gezonder is , je hormonen sneller in balans zijn, je meer energie hebt en je ook het afvallen eenvoudiger gaat.

Zorg voor voldoende slaap voor een mooie huid
Tijdens je slaap maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Melatonine vormt een van de sterkste antioxidanten die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Tijdens je slaap wordt ook het groeihormoon aangemaakt dat voor herstel van je lichaam (en huid) zorgt. Dus hoe krijg ik een gezonde huid? Ga eens lekker vroeg naar bed……

Gezonde groet,

Marleen

Bron: www.poweracademy.nl
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

 

 

 

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.