Elk jaar als de zon weer gaat schijnen en de zonnebrand staat weer in de schappen krijg ik weer vragen over het gebruik ervan.

Het verbaasd mij trouwens dat er heel veel mensen zijn die het hele jaar door hun huid goed verzorgen maar niet of nauwelijks zonnebrand smeren, of bezuinigen op hun zonnebrand.

De zon is oorzaak nummer 1 wat betreft huidveroudering. En dat wil natuurlijk niemand. Nou zeg ik trouwens ook niet dat je helemaal niet meer de zon in moet gaan…. Maar zon bewust! Ik zal je helpen…..

Waarom zonnebrand?

Als je gaat zonnebaden op het strand smeer je….maar smeer je ook als je even wat zon meepakt op een terrasje of tijdens een wandeling in je lunchpauze? De zon zorgt voor veel positieve effecten zoals het activeren van de stofwisseling, het regelen van slaap /waakritme, het stimuleren van de bloedcirculatie en geeft een mooi kleurtje.

Maar het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Het veroorzaakt zonnebrand, veroudering, kan tot kanker leiden na onherstelbare DNA-schade en het kan het immuunsysteem verzwakken. DNA heeft een geheugen en dit kun je merken aan bijvoorbeeld je neus, oren, knieholtes en wreven. Deze verbranden aanzienlijk sneller dan de rest van je huid. En op langere termijn kan dit tot huidkanker leiden.

 

De huid kan zichzelf tot op zekere hoogte ook zelf beschermen, maar dat is afhankelijk van je huidtype. Zie onderaan de verschillende huidtypes en het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon kunt. Zonnebrand moet ten alle tijden vermeden worden. Speciaal bij kinderen aangezien zij nog een gevoeligere huid hebben. Als kinderen verbranden lopen zij een aanzienlijk hoger risico op voor een melanoom (huidkanker).

Hoe werkt zonnebrand?

De filter in je zonnebrand zorgt ervoor dat de schadelijke UV-stralen niet tot nauwelijks in je huid schade aan kunnen richten, ze beschermen je huid tegen verbranding.In zonnebrand kan een chemisch filter zitten of een fysische filter.

Chemische filters absorberen de UV-straling en voeren het af. Fysische filters weerkaatsen de UV-straling af.

UV-B stralen zorgen voor de verbranding (UV-Burning) en UV-A stralen zorgen voor veroudering (UV-Aging).

Wordt ik nog wel bruin met zonnebrand?

Afhankelijk van het product zal je nog wel bruin worden. Het duurt alleen iets langer maar het blijft dan ook langer en helemaal als je daarna smeert met de aftersun van Babor. Deze stimuleert de melanocyten in de huid (dit is het stofje wat zorgt voor de bruine kleur) zodat je langer bruin blijft.

Tips voor een optimale bescherming tegen zonnebrand en huidveroudering:

  • Vermijd de middagzon
  • Smeer voldoende (bv een halve theelepel voor je gezicht)
  • Laat je huid langzaam bruin worden
  • Breng zonnebrand aan voordat je de zon ingaat
  • Smeer voldoende dik in en vergeet ook niet na het zonnebaden een aangepaste crème te gebruiken
  • Let op dat je een hoge UVA bescherming hebt
  • Blijf niet een hele dag in de volle zon, zelfs met je zonneproduct is zoveel UV-straling niet goed voor je huid.

 

Laat je adviseren in de salon welk zonneproduct en welke factor bij jou past.

Als je het mij vraagt is het beste anti-agingproduct een zonnefactor, ik gebruik dan ook zelf het hele jaar door een zonnebescherming.

 

Huidtypes

 

Nieuwsgierig naar de effecten van de zon op je huid? Kijk dan eens dit filmpje en laat hem gerust zien aan je kinderen die zo graag bruin willen zijn en willen “bakken” op het strand.

Marleen de Niet

Deze blog werd geschreven door Marleen de Niet. Zij is een gepassioneerde huidspecialist die al meer dan 10 jaar ervaring heeft met meerdere facetten van huidverzorging, huidverbetering en huidverjonging. Met de tips en informatie die zij u geeft komt u zelf ook een stap dichter bij een mooie, stralende huid.